Fysiotherapie rondom Osgood-Schlatter

Fysiotherapie rondom Osgood-Schlatter

Heeft uw kind last van zijn/haar knie(ën) tijdens het sporten? Dit kan de aandoening Osgood-Schlatter zijn. Dit is een veel voorkomende blessure, die optreedt tijdens de groei van kinderen en kan veel vervelende klachten met zich meebrengen. Door middel van fysiotherapie kunnen de klachten verholpen worden.

Osgood-Schlatter is een aandoening aan de knie. De kniepees hecht vlak onder de knie aan de tuberositas tibiae. Dit bestaat bij kinderen uit kraakbeen en bij volwassene uit bot. Door verschillende oorzaken kunnen er kleine beschadigingen of ontstekingsverschijnselen ontstaan bij de aanhechting van de kniepees. Dit gaat vaak gepaard met pijn en zwelling onder de knie.

Osgood-Schlatter komt veel voor bij sportieve kinderen
Osgood-Schlatter komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes en ontstaat tussen de 8 en 16 jaar. De klachten worden vooral gezien bij kinderen die veel aan sport doen, waarbij de knie veel wordt belast door rennen en springen. De klachten ontstaan vaak door een combinatie van overbelasting, standsafwijking van de benen, spierzwakte en verkorting van de bovenbeenspieren. De pijn ontstaat vaak tijdens een groeispurt, waardoor er meer trekkracht ontstaat bij de aanhechting van de knie. Dit veroorzaakt pijn en zwelling onder de knieschijf. Kinderen ervaren de klachten tijdens rennen, springen, hurken, trap oplopen en fietsen.

Klachten zelf verhelpen
De aandoening Osgood-Schlatter kan vanzelf verdwijnen bij kinderen die uitgegroeid zijn en de groeischijf gesloten is. Ook zijn de klachten heel gemakkelijk te verhelpen door rust en de (sport)belasting te verminderen tot binnen de pijngrens. Andere maatregelen die genomen kunnen worden zijn koelen op de pijnlijke plek, het vermijden van lang in dezelfde houding zitten en tapen.

Met fysiotherapie sneller van de klachten af
Worden de klachten niet minder? Dan kan Yvette Tol, fysiotherapeut van Fysiotherapie Volendam, helpen om het herstel te versnellen d.m.v. advies, manuele behandeling van het bovenbeen, taping en oefeningen. Oefeningen zijn belangrijk om de spierkracht en stabiliteit in het bovenbeen te verbeteren, waardoor de trekkracht op de peesaanhechting minder wordt.

Herkent u de bovenstaande symptomen? Wacht dan niet langer en maak een afspraak met Yvette Tol via 06-83561628 of kom langs in onze praktijk aan de Schoolstraat 3C.

Bij Fysiotherapie Volendam werken vijf ervaren therapeuten. Wij zijn gevestigd op de tweede etage van het FC Volendamstadion (rechts naast de hoofdingang).

Volg ons ook via www.facebook.com/fysiotherapievolendam1 en www.instagram.com/fysiotherapie_volendam.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.